Valsäter Gårds historia.

Valsäter Gård byggdes i början på 1900-talet i samband med att Södra Myren i området Bälinge mossar utdikades. Efter att vi frågat runt och letat i böcker, så träffade vi Nergårds-Sven på Åkerlännamässan 2012 och köpte hans bok "Bälinge historia och Bälingehistorier" och hittade följande text:

"I Skuttunge finns ett ställe 300m. om Vadbron som heter Valsäter vid vägen. Det var en Valberg som byggde upp stället i början på 1900-talet. Han var mest känd för att det var han som byggde många lador som bönderna behövde på sina tegar efter torrläggningen av mossarna. Man byggde mest med stolpar och bräder. Sm Hans Lindström"

Det gjorde oss glada att ha hittat startskottet!

När vi renoverade golv i huset, så hittade vi en bjälke/regel med inristningen "S.W.-010531 Föllinge Jämtland" på. Troligen så är dateringen 31 Maj 1901, och om man leker med tanken så kanske "S.W." står för S. Walberg, om han nu hette Walberg och kom från Föllinge, han som byggde huset. Kul tanke!

Vid golvrenoveringen i vardagsrummet så hittade vi en också bräda med blyertstexten "Fy tusan så här såg ut 1934 år", och dessutom en UNT från 9 Mars 1934. I det andra golvet bredvid köket så hittade vi en "Jordbrukarnas Föreningsblad" som var adresserad till Fr (Fru eller Fröken?)      Augusta Petterson, Valsäter, Skuttunge.

Vill ni läsa mer om Bälinge mossars utdikning, så kan ni göra det på MätNiklas sida, där en bra uppsats finns: Dikning över vattenskadade områden i Bälinge.

300 meter norr om Valsäter Gård så ligger VADBRON, en fin stenbro på vägen till Åkerlänna över det stora diket (huvudfåran) från som avvattnar myren. Det finns en historia om att Björklinges stora speleman Gås-Anders (Anders Ljungqvist som Bror Hjort har gjort staty av utanför Björklinge kyrka) hade lärt sig spela av Näcken, och att han hade lärt sig detta just vid Vadbron.  

" Ska man lära sig spela av Näcken måste man gå till någon sån här plats tre torsdagsnätter i rad och ha med sig ett par människoben från kyrkogården. Tredje torsdagsnatten får man höra spel från vattnet under bron. Då gäller det att våga stanna kvar. I så fall blir man en storspelman och får skriva under kontrakt med Näcken med sitt eget blod på de medförda kyrkogårdsbenen."

Läs mer på Uplands Spelmansförbund.